Kredittsjekk deg selv

Kredittsjekk deg selv ved å følge lenkene under. Kredittsjekk er noe de aller fleste blir utsatt for med jevne mellomrom. Men hva er kredittsjekk? Og kan man få lån uten kredittsjekk? Her forklarer Okida hvordan du kan kredittsjekke deg selv, om du kan få privatlån uten kredittsjekk og hvordan du kan sperre kredittsjekk. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål. 

Hva er kredittsjekk?

En kredittsjekk er en kontroll av din økonomi for å avdekke sannsynligheten for at du kommer til å overholde dine økonomiske forpliktelser, det vil si betale dine regninger. Både bedrifter og privatpersoner kan bli kredittsjekket. Når du skal søke om et lån, kredittkort og kjøpe visse andre tjenester vil du alltid bli kredittsjekket. Det er ikke den du handler hos som utfører kredittsjekken. Den utføres av et uavhengig kredittopplysningsbyrå som videreformidler opplysningene om deg. 

Se også: Alt du må vite om kredittverdighet

Hvilke opplysninger samles inn om deg?

Når du kredittsjekkes samles det inn opplysninger om blant annet din inntekt, din gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger. Disse opplysningene settes inn i en modell og du får en kredittscore som normalt går på en skala fra 1-100. 

Kredittsjekk deg selv

Du kan kredittsjekke deg selv ved å logge deg inn på nettsidene til kredittopplysningsbyråene. I Norge er det blant andre Bisnode og Experian som har tillatelse til å samle inn økonomiske opplysninger om privatpersoner. Ved å logge deg inn på deres nettsider kan du se hvilke opplysninger som er lagret om deg og du kan se din kredittscore. 

Bisnode kredittsjekk

Bisnode er et kredittopplysningsforetak som samler inn økonomiske data om privatpersoner som videreformidles til banker og andre som har behov for disse. Du kan kredittsjekk deg selv ved å logge inn på Bisnode sitt nettsted med BankID.  

Experian kredittsjekk

Experian er et av Norges største kredittopplysningsbyråer. Experian har konsesjon til å samle inn og videreformidle økonomiske opplysninger om privatpersoner. Du kan ta en kredittsjekk av deg selv ved å logge inn på Experian sitt nettsted.

Derfor er det lurt å kredittsjekke deg selv

Det er lurt å kredittsjekke deg selv av flere årsaker. For det første vil du få en oversikt over hvilke opplysninger som er lagret på deg og hvilke opplysninger som kan sendes til banker og andre. For det andre vil du se hvor robust økonomien din er i forhold til gjennomsnittet. For det tredje vil du kunne ta grep for å forbedre din kredittscore, for eksempel kvitte deg med betalingsanmerkninger dersom du oppdager at du har slike. 

Lån uten kredittsjekk

Hovedregelen er at du ikke får lån uten kredittsjekk. Banker og andre som låner ut penger er lovpålagt å utføre kredittsjekk av alle søkere. Det er også i utlånernes interesse å redusere sannsynligheten for mislighold og tap. 

Kredittkort uten kredittsjekk

Mange lurer på om de kan få kredittkort uten kredittsjekk. I Norge er alle som tilbyr kredittkort pålagt av myndighetene å kredittsjekke alle som søker. Det er for å unngå for høyt låneopptak og gjeldsproblemer. Du kan derfor ikke få kredittkort uten kredittsjekk i Norge. 

Forbrukslån uten kredittsjekk

Alle som tilbyr forbrukslån i Norge er pålagt å kredittsjekke de som søker om lån. Dette er bestemt av myndighetene. I tillegg ønsker långiverne å redusere sannsynligheten for mislighold. Forbrukslån uten kredittsjekk er derfor ikke mulig. 

Privatlån uten kredittsjekk

Når det gjelder privatlån, kan du i noen tilfeller få slike lån uten kredittsjekk. Privatlån er avtale mellom to personer og slike avtaler er ikke i samme grad regulert av myndighetene. 

Sperre for kredittsjekk

Dersom du ikke ønsker å bli kredittsjekket, kan du sperre for kredittsjekk. Dette gjør du ved å logge deg inn på nettsidene til kredittopplysningsforetakene og sperre deg selv. Når du legger til en sperre for kredittsjekk kan ingen tredjeparter få utlevert økonomiske data om deg. Da kan du heller ikke ta opp lån og kreditter. Det kan være aktuelt å sperre for kredittsjekk dersom du for eksempel har vært utsatt for ID-tyveri og det er risiko for at andre kan ta opp lån og lignende i ditt navn. 

Ofte stilte spørsmål:

Her har vi samlet noen spørsmål som mange lurer på når det gjelder innsamling av økonomiske opplysninger i forbindelse med låneopptak og kjøp av andre tjenester.

Kan man få hurtiglån uten kredittsjekk?

Nei, uansett hvilket type lån du søker om, skal du ifølge norske lover og regler kredittsjekkes. Du kan derfor ikke få hurtiglån uten kredittsjekk. 

Hvor lang tid tar det å kredittsjekkes?

Prosessen med å hente inn økonomiske data om deg går som regel automatisk via elektroniske systmer, derfor tar kredittsjekken kort tid når du søker om lån og kreditter.

Hva er kredittscore?

Din kredittscore består av mange ulike komponenter, som for eksempel opplysninger om din inntekt, gjeld, eventuelle betalingsanmerkninger, alder, inntektsutvikling, flyttemønster og om du har næringsinteresser. 

Hvordan sperre kredittsjekk?

Du kan sperre kredittsjekk ved å logge deg inn på nettsidene til kredittopplysningsforetakene. 

Kan man få mobilabonnement uten kredittsjekk?

Du blir som regel også kredittsjekket når du skal opprette nytt mobilabonnement. Du kan derfor ikke få mobilabonnement uten kredittsjekk. 

Kan jeg få sms lån på dagen uten kredittsjekk?

Nei, du kan ikke få sms lån på dagen uten kredittsjekk. For det første er sms lån på dagen ikke tilgjengelig i Norge, og for det andre får du ikke tatt opp noen form for lån uten at du kredittsjekkes først. 

Emner: Kredittsjekk deg selv. Personlig økonomi.