Kredittverdighet – alt du trenger å vite

I denne artikkelen forklarer Okida hva kredittverdighet er, hvordan sjekke om man er kredittverdig og hva du kan gjøre for å forbedre din kredittscore. Vi forklarer også om du kan få lån uten kredittverdighet og alt du trenger å vite om det å bli kredittverdig etter gjeldsordning. Til slutt svarer vi på ofte stilte spørsmål. 

Hva er kredittverdighet?

Om man er kredittverdig sier noe om en persons evne til å overholde sine økonomiske forpliktelser, som for eksempel å betale gjeld og andre regninger. Når du skal ta opp et lån, søke om et kredittkort og anskaffe visse andre tjenester vil du bli kredittsjekket. En kredittsjekk skal si noe om sannsynligheten for om du har god kredittverdighet eller ikke. Når du blir kredittsjekket får du en score, som regel på en skala fra 1-100, hvor 100 er den høyeste scoren.

Hvilken betydning har kredittverdighet?

En god kredittscore indikerer også god kredittverdighet og at du har en solid økonomi. Dette gir deg bedre sjanse for å få innvilget en eventuell søknad om lån og kredittkort. Du vil som regel også få bedre betingelser, som regel i form av lavere rente. En lav kredittscore kan føre til at du vil bli sjekket manuelt eller at du i ytterste konsekvens får avslag på søknaden. 

Hvordan sjekke om man er kredittverdig?

Du kan sjekke dine kredittopplysninger helt gratis, blant annet via nettsidene til Bisnode og Min Experian. Det eneste du trenger å gjøre er å logge deg inn med din BankID. Det finnes mange gode grunner til å kredittsjekke seg selv. For det første får du bedre oversikt over din egen økonomi. For det andre kan du se hvordan du ligger an mot et gjennomsnitt, og for det tredje kan du ta grep for å forbedre økonomien din og få en høyere kredittscore. 

Lån uten kredittverdighet

Mange lurer på om de kan få lån uten kredittverdighet. Dersom du har lav kredittverdighet, altså lav kredittscore, kan det være vanskelig å få lån. Dersom du sliter med å få lån, bør du prøve å sende søknad til flere banker. Noen banker og långivere er strengere enn andre, derfor kan du få avslag ett sted og tilslag i en annen bank. Dersom du har en lav score på grunn av betalingsanmerkninger, får du ikke lån. Da bør du raskest mulig få slettet dine betalingsanmerkninger.

Hvordan blir jeg kredittverdig etter gjeldsordning?

Du skal normalt bli kredittverdig etter gjeldsordning og vurderes på lik linje som alle andre når du søker lån. Dette forutsetter at du ikke har pådratt deg noen flere betalingsanmerkninger. Etter en gjeldsordning bør du uansett være forsiktig med å ta opp nye lån, kreditter og annen gjeld.

Sjekk din kredittverdighet

Sjekk din kredittverdighet i dag og ta de grepene som skal til for å forbedre din kredittscore. Du logger bare inn på Bisnode og Min Experian og signerer med BankID. Dersom du for eksempel finner ut at du har betalingsanmerkninger, bør du så raskt som mulig kvitte deg med disse. Vi i Okida kan hjelpe deg dersom du har en lav kredittscore med betalingsanmerkninger. Bare send oss en søknad om refinansieringslån, så kommer vi tilbake til deg innen kort tid. 

START SØKNAD HER

Ofte stilte spørsmål om kredittverdighet

Dette er de vanligste spørsmålene folk har når det gjelder kredittvurderinger:

Hvordan sjekke kredittverdighet gratis?

Du kan sjekke kredittverdighet gratis via nettsidene til kredittopplysningsbyråene Bisnode og Min Experian.

Hvor lang tid tar det å bli kredittverdig etter gjeldsordning?

Hvor lang tid det tar å bli kredittverdig etter gjeldsordning avhenger av din økonomiske situasjon. Dersom du har en normalt god inntekt og ikke har pådratt deg for mye gjeld eller betalingsanmerkninger, skal du få tilbake din kredittverdighet etter gjeldsordning og bli vurdert på lik linje som alle andre.

Er jeg kredittverdig?

Din kredittverdighet vurderes blant annet ut fra din inntekt, hvor mye gjeld du har og om du har betalingsanmerkninger. I tillegg kommer også en rekke andre faktorer som til sammen utgjør din kredittscore. Dersom du har god nok kredittscore, er du kredittverdig. Akkurat hvilken kredittscore som er god nok, varierer mellom de ulike tilbyderne av lån og kredittkort. 

Hvordan sjekke min kredittverdighet

Det er enkelt å sjekke kredittverdighet ved å logge inn på nettsidene til blant andre Bisnode og Min Experian. Der kan du se din kredittscore og opplysninger om din økonomi. 

Hvordan kan man sjekke kredittverdighet gratis? 

Du kan sjekke kredittverdighet gratis ved å logge inn på kredittopplysningsbyråenes sine nettsider. 

Emner: Er jeg kredittverdig, hvordan sjekke om man er kredittverdig, kredittverdig etter gjeldsordning, personlig økonomi, gjeldsrådgivning, sjekke kredittverdighet gratis