Kredittkortene dine kan ødelegge boligdrømmen

Kredittkortene dine kan føre til at du ikke får boliglånet som du ønsker deg. Mange er nemlig ikke klar over at ubrukt kreditt på kredittkort regnes som gjeld. Det kan by på trøbbel når du skal søke boliglån eller andre typer lån. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor dine kredittkort kan ødelegge boligdrømmen, og hva du kan gjøre for å unngå dette. 

Du kan ha stor gjeld – uten å ha brukt en eneste krone

I 2019 ble gjeldsregisteret innført i Norge. Målet var å begrense uforsvarlig utlån og å forebygge gjeldsproblemer blant privatpersoner. I gjeldsregisteret blir alle dine lån og kreditter registert, også ubrukt kreditt knyttet til alle dine kredittkort. 

Har du flere kredittkort med mye ubrukt kreditt, kan du slik “pådra” deg mye teoretisk gjeld, selv om du ikke har brukt en eneste krone.

Din samlede gjeld er blant kriteriene som er viktig når du skal søke om boliglån og andre typer lån. 

Krav til å få boliglån

For å få boliglån må du oppfylle en rekke krav,  her er de viktigste:

Betalingsevne

Du må kunne sannsynliggjøre at du vil være i stand til å betjene lånet ditt og betale tilbake i riktig tid. Du må kunne dokumentere at du har en stabil inntekt, slik at du vil tåle den månedlige utgiften som følger med lånet. Betalingsevne dokumenteres som regel ved å legge ved nylige lønnsslipper. Har du annen type inntekt, som pensjon, trygd, næringsinntekt og lignende, må dette også dokumenteres ovenfor banken.

Betalingsanmerkninger og inkasso

Dersom du har betalingsanmerkninger og inkasso, er det lite sannsynlig at du vil få innvilget søknaden om boliglån. Dersom du har slike anmerkninger, må du først rydde opp i kravene og få disse slettet før du søker om lån.

Se også: Slik får du boliglån med betalingsanmerkninger

Egenkapital og sikkerhet

Forskriftene sier at banken skal kreve minst 15 prosent i egenkapital. Du kan altså låne maksimalt 85 prosent av hva boligen koster. Dersom du eksempelvis ønsker å kjøpe en bolig som koster 2,5 millioner kroner, må du altså ha spart opp 375.000 kroner. Du må også regne med omkostninger til for eksempel dokumentavgift som kommer i tillegg.

Samlet gjeld i forhold til inntekt

Myndighetenes boliglånsforskrift stiller også klare krav til hvor mye du maksimalt kan ha i gjeld når du søker boliglån. Regelen er at din samlede gjeld ikke kan overstige fem ganger din inntekt. Alle typer gjeld teller med når dette skal beregnes, både studielån, billån, forbrukslån og her kommer også kredittkortgjeld inn. Ubrukt kreditt på dine kredittkort regnes altså som gjeld, uavhengig av om du har brukt kreditten eller ikke.

Les mer om gjeldsgrad her.

Det avgjørende er faktisk ikke hvor mye du har brukt av kredittrammen,  men den samlede kredittrammen på alle kredittkortene og lånene dine.

Har du mye innvilget kreditt på dine kredittkort, vil du få tilsvarende mindre penger til å kjøpe bolig for.

Hvis du har et kredittkort med 100 000 i kreditt, regner banken det som at du har 100 000 kroner i gjeld selv om du ikke har brukt noe av kreditten. Har du flere kort med høye kredittgrenser, kan du fort “pådra” deg flere hundre tusen kroner i gjeld.

Du kan altså i ytterste konsekvens bli nektet lån til en bolig som du har råd til, kun på grunn av dine kredittkort.

Du kan slette gjelden din på minutter

Den gode nyheten er at du raskt kan kvitte deg med denne gjelden. Ved å senke kredittgrensene eller slette ubrukte kredittkort kan du på få minutter få lavere gjeldsgrad på papiret – helt uten at du må nedbetale noe.

Senk kredittgrensen på kredittkortene dine

En god regel er å senke kredittgrensen på kredittkortene som man har etter hva man faktisk har behov for. På denne måten sikrer man seg mot overforbruk, og man reduserer også gjelden sett med bankens øyne. Du kan også slette kredittkortene som du ikke trenger. 

Slik sletter du kredittkort

Slik går du frem for å slette dine kredittkort.

Steg 1:

Logg på gjeldsregisteret.com/innsyn (en tjeneste fra Evry) ved hjelp av BankID.

Steg 2:

Gå i gjennom gjeldsopplysningene dine for å se hvilke selskaper du har registrert kredittkort hos.

Steg 3:

Kontakt leverandøren av kredittkortet som du ønsker å avslutte eller redusere kreditten hos.

Dersom du velger å ta kontakt via epost, kan du for eksempel skrive: «Hei, Jeg vil gjerne avslutte kredittkortet som har XXXX som de fire siste sifrene i kortnummeret». 

Emner: Privatøkonomi, kredittkort, boliglån, gjeld