Hvordan øke verdien på boligen før salg?

Her er noen grep som kan øke verdi på boligen – slik at du kan få en høyere pris når du skal selge.

Innhold:

Økt boligverdi kan også gi deg flere muligheter til å låne opp i boligen. Her gir vi deg noen enkle tips for å øke verdi på bolig uten at du gjøre de helt store investeringene. 

Hvordan øke verdien på boligen

Her er noen enkle tips for å øke verdien på boligen som du ofte kan gjøre selv uten å leie inn dyre håndverkere eller foreta store investeringer. 

Styling og rydding før visning

Skal du selge boligen, men ikke ønsker eller har mulighet til å gjøre de helt store investeringene kan du komme langt med enkel styling av boligen. Nye løse tepper, puter, gardiner og blomster kan gjøre seg bra på visning. Noen meglere tilbyr styling av boligen, men dette koster som regel ekstra eller er inkludert i de dyrere pakkene. Dersom du ønsker en billigere løsning, kan du komme langt med å gjøre mindre endringer selv. 

Et ekstra rom

Dersom du øker antall rom i boligen kan den ofte selges dyrere. Dersom for eksempel en 3-roms leilighet gjøres om til en 4-roms, kan du få høyere verdi på boligen. Har du et stort rom, kan du sette opp en lettvegg eller bygge en sovealkove. Bor du i en toromsleilighet med separat kjøkkenrom, kan det være lønnsomt å flytte kjøkkenet inn i stuen.

Gulvsliping

Har du et slitt gulv, kan det være en god investering å slipe det eller legge helt ny parkett.

Fjerne slitte gulvtepper

Skal du selge boligen, kan det være en god ide å fjerne slitte og flekkete gulvtepper. En ny parkett gir et mye bedre inntrykk og kan være spesielt i lønnsomt i mindre rom hvor investeringen ikke blir den største. 

Nye skapfronter på kjøkkenet

Det kan bli dyrt å kaste ut hele kjøkkenet og sette inn et nytt. Å kjøpe og skru på nye skapfronter er en mye billigere løsning som kan få et gammelt kjøkken til å fremstå som nytt. 

Benkplaten og blandebatteriet

Dersom benkplaten på kjøkkenet ditt er slitt og flekkete, er det heller ikke den største investeringen å pusse den eller å kjøpe en ny. Et nytt og moderne blandebatteri til vasken er også med på å gi et inntrykk av at kjøkkenet er blitt pusset opp.  

Øke verdi på boligen med utvendige oppgraderinger

Dersom du ikke bor i blokk, kan enkle utvendige oppgraderinger gjøre god nytte. Det utvendige er det første folk ser når de kommer på visning og er en viktig del av førsteinntrykket. Dersom malingen er slitt, kan ny maling gjøre at boligen framstår som nyere og freshere. Fjerning av ugress fra hagen, trimming av busker, klipping av gresset og raking av løv er med på å løfte førsteinntrykket. 

Hva øker verdien på boligen?

Mange lurer på hva øker verdien på boligen. Her er noen eksempler: 

Balkong

Balkong er veldig lukrativt, spesielt om du har en balkong med gode solforhold og utsikt som ligger usjenert til. Dersom boligen din ikke har en balkong, kan du raskt øke verdien på boligen ved å bygge en, men merk at det kan det kan være en omfattende prosess og at du noen ganger må ha de nødvendige tillatelsene for å bygge på huset. 

Peis

En peis er ofte et godt salgsargument. Å bygge en peis kan koste mellom 20.000 og 50.000 kroner, og skal du selge boligen kan du ofte bli godt betalt for denne investeringen. Merk at bygging av peis krever at du har en pipe. Du må også søke brannvesenet om tillatelse til å etablere et ildsted. Dersom du bor i leilighet må styret informeres.

Utvikling i området

Boliger som ligger i populære områder med nær tilgang til servicetilbud, skoler, barnehager og kollektiv transport vil alltid være etterspurt. Dersom du eier en bolig i et område som har vært under utvikling, kan verdien på boligen din ha steget betraktelig. Dersom du tror dette er tilfelle, kan du ta kontakt med en takstmann for å få en ny takst på boligen. Se også: Hva koster e-takst. En høyere boligverdi kan gi deg fordeler dersom du ønsker å låne opp i boligen, for eksempel i forbindelse med refinansiering

Ofte stilte spørsmål om hvordan øke verdien på boligen

Dette lurer folk ofte på når det gjelder å øke verdi på bolig: 

Hvordan øke verdi på en leilighet?

Bor du i en leilighet er det ofte begrensninger i forhold til hvor store grep du kan gjøre, og styret i sameiet må ofte godkjenne større endringer. Du kan imidlertid komme langt med mindre og enklere endringer, som for eksempel å slipe gulv, bytte kjøkkenfronter og generell styling av leiligheten. 

Hvordan øke verdien på huset?

Mange lurer på hvordan øke verdien på huset. I tillegg til generelle stylingtips og enkel oppussing av rom, har det utvendige en del å si når du skal selge huset. Det utvendige er viktig for å skape et godt førsteinntrykk. Sørg derfor for at huset er pent malt og at hagen og oppkjørselen ser velstelt og ryddig ut.

Hvordan kan små endringer i boligens interiør øke salgsprisen?

Små endringer kan gjøre boligen mer tiltalende for potensielle kjøpere og dermed øke salgsprisen. Eksempler på dette kan være styling, rydding, nye tekstiler og dekorasjoner, samt optimalisering av lysforholdene. Gjør litt research og sørg for at du følger årets trender!

Er det verdt å legge nye gulv før salg?

Å oppgradere gulvene kan være en effektiv måte å øke boligens verdi på. Dette gjelder spesielt i rom med høy bruk eller synlig slitasje.

Hvor viktig er utvendige forbedringer for boligens verdi?

Utvendige forbedringer kan absolutt forbedre førsteinntrykket betraktelig og dermed også øke boligens attraktivitet og verdi på markedet. Eksempler på slike forbedringer kan være maling av fasaden, rydding i hagen, og vedlikehold av hage, blomsterbed og uterom.