Bør du velge avdragsfrihet nå?

Tiltakene i kjølvannet av coronavirus utbruddet har ført til en vanskeligere økonomisk hverdag for mange. Mange har blitt permitterte eller oppsagte, og mange næringsdrivende har mistet næringsgrunnlaget sitt. Selv om regjering og storting har vedtatt en rekke krisepakker for å bøte på situasjonen, må mange belage seg på en trangere økonomisk hverdag framover.

Se også: Økonomitips i coronatider

Flere banker varsler nå at de både setter ned utlånsrentene, samt at de tilbyr kundene avdragsfrihet i en økonomisk krevende periode. Men bør du egentlig velge avdragsfrihet?

Hva er avdragsfrihet?

Avdragsfrihet betyr at du kun betaler renter og gebyr uten å måtte nedbetale selve lånet i en begrenset periode. Det betyr at regningen på lånet fra banken blir vesentlig mindre en stund framover, men det betyr ikke at lånet krymper.

Ved avdragsfrihet blir rentekostnadene for lånet større, samt at den totale nedbetalingstida blir lenger. I sum bidrar dette til at totalsummen du betaler for lånet blir dyrere.

Rentene vil altså fremdeles løpe og lånet vil vokse, derfor er avdragsfrihet noe du bør bare vurdere hvis du virkelig trenger det.

Avdragsfrihet innebærer økt risiko

Dersom boligprisene faller, og belåningsgraden er høy, kan størrelsen på lånet ditt komme til å overgå boligens markedsverdi. Det betyr i prinsippet at du har lånt til en dyrere bolig enn den du faktisk eier. Ved et eventuelt salg av boligen vil hele lånet dermed ikke bli innløst, og du må fortsette å betale ned lån på en bolig du ikke lengre eier.

Se også: Reduser dine månedlige utgifter ved å refinansiere med sikkerhet i bolig

I tillegg gir bruk av avdragsfrie lån en redusert likviditetsbelastning, et mål på kundens evne til å betale lånet, som videre kan bidra til at enkelte låntakere tar opp større lån enn de ellers ville ha gjort.

Ikke alle kan få avdragsfrihet

Det er heller ikke alle boliglånskunder som kan få avdragsfrihet innvilget av banken. Mange av bankene krever nemlig at privatøkonomien til kunden på en eller annen måte er påvirket av corona-krisa. Det er først og fremst kunder som har fått redusert inntekt eller blitt permittert som prioriteres først for å få avdragsfrihet av bankene. Bankene kan etterspørre ekstra dokumentasjon før de innvilger avdragsfrihet, for eksempel skriftlig oppsigelse eller permitteringsvarsel. Noen banker vil også kunne komme til å se på boligens belåningsgrad.

Ønsker du hjelp til å samle dine lån til ett lån?

START SØKNAD HER

Se også:

Medlåntaker boliglån – slik fungerer det

Hva er inkasso