Hvordan sjekke om man er kredittverdig? 

Mange lurer på hvordan sjekke om man er kredittverdig. I denne artikkelen forklarer Okida hva kredittverdighet er, hvordan du kan sjekke din kredittverdighet og i hvilke tilfeller du bør sjekke om du er kredittverdig. Vi svarer også på ofte stilte spørsmål. 

Hva er kredittverdighet?

Kredittverdighet beskriver en persons eller en bedrifts evne til å betjene sin gjeld. Kredittverdighet uttrykkes ofte i form av en kredittscore, som er et tall mellom 0-100, hvor 100 er beste kredittscore. Det er utvalgte kredittopplysningsbyråer som samler inn data og beregner kredittscore. Se også: Hva er en god kredittscore

Det er mange faktorer som påvirker din kredittverdighet og din kredittscore, blant annet hvor mye gjeld du har i forhold til inntekt, om du er selvstendig næringsdrivende og om du har betalingsanmerkninger

En god kredittscore gir deg bedre muligheter for å få lån til bedre betingelser, mens en dårlig kredittscore i ytterste konsekvens kan gi deg avslag på lånesøknaden. 

Sjekk din kredittverdighet

Sjekk din kredittverdighet hos blant andre følgende kredittopplysningsbyråer:

Sjekk din kredittverdighet hos Bisnode

Mange lurer på hvordan man kan sjekke om man er kredittverdig hos Bisnode. Her forklarer vi hvordan:

  1. Gå til Bisnode sine innloggingssider
  2. Du må identifisere deg med BankID kodebrikke eller app på mobil
  3. På nettsidene til Bisnode kan du finne informasjon om din kredittverdighet.

Sjekk din kredittverdighet hos Experian

  1. Gå til Min Experian
  2. Du kan logge inn med BankID kodebrikke eller app på mobil
  3. På nettsidene til Experian kan du lese dine gjenpartsbrev, legge inn kredittsperre eller fjerne kredittsperre og se kreditt- og gjeldsinformasjon som er registrert på deg. 

Sjekk din kredittverdighet jevnlig

Det anbefales å sjekke kredittverdigheten med jevne mellomrom, i alle fall minst en gang i året. Det er nemlig slik at din kredittscore og din kredittverdighet endres dersom det skjer forandringer i din økonomi. Dersom du for eksempel har økt din inntekt eller redusert din gjeld, vil din kredittverdighet forbedres. I motsatt fall kan opptak av ny gjeld redusere din kredittverdighet. 

Sjekk din kredittverdighet før du skal søke lån

Dersom du har planer om å søke lån, bør du alltid sjekke din kredittverdighet. Da vil du nemlig få en pekepinn på sannsynligheten for at du får innvilget lån. Har du en god kredittscore, vil du sannsynligvis få et lån med gode betingelser, mens en dårlig kredittscore i verste fall kan føre til avslag. Før du søker om lån bør du også sjekke om du har betalingsanmerkninger. Har du en eller flere betalingsanmerkninger bør du kvitte deg med disse før du søker om lån. 

Ofte stilte spørsmål om hvordan sjekke om man er kredittverdig

Kan man sjekke kredittverdighet gratis?

Ja, du kan sjekke kredittverdighet gratis. Dersom noen ønsker å ta betalt for sjekk av kredittverdighet, bør du styre unna. 

Hvordan sjekke om man er kredittverdig

Du kan sjekke kredittverdighet gratis på nettsidene til utvalgte kredittopplysningsforetak, som for eksempel Bisnode og Experian. 

Hvordan sjekke om man er kredittverdig med betalingsanmerkninger?

Du kan logge inn hos kredittopplysningsforetakene for å sjekke om du har betalingsanmerkninger.

Emner: sjekk egen kredittverdighet, sjekke kredittverdighet gratis, sjekk din kredittverdighet