Hvordan søke om omstartslån?

Hvordan søke om omstartslån?  I denne artikkelen forklarer vi hvordan søke om omstartslån. Det er ikke en komplisert prosess.

Du kan starte søknad allerede her.

Omstartslånet er et lån for deg som ønsker å samle dyre forbrukslån, gjeld som har gått til inkasso og boliggjeld inn i et nytt refinansieringslån til lavere rente og bedre betingelser.

Slik blir det enklere å bli kvitt betalingsanmerkninger og få bedre kontroll på privatøkonomien. Du vil også få mer penger å rutte med hver måned.

Hvem kan søke om omstartslån?

Eier du egen bolig eller eiendom kan søke om et omstartslån. Det vil være et gunstig alternativ for deg som enten ønsker lavere renter eller som ikke kan få lån i tradisjonell bank på grunn av betalingsanmerkninger.

 • Du må være over 18 år
 • Du må eie egen bolig

Hva er et omstartslån?

Et omstartslån samler regninger og inkassogjeld inn i ett nytt huslån

Med et omstartslån kan du beholde boligen selv om du har betalingsanmerkninger fra før eller mottar inkassokrav. For de som har betalingsanmerkning eller inkassosaker pågående vil refinansiering via et omstartslån være en god løsning. Slik er det mulig å få kontroll over den økonomiske situasjonen og unngå tvangssalg av boligen. Når du senere har fått økonomien under kontroll kan du velge å gå tilbake til en tradisjonell bank og starte på ny frisk.

Et omstartslån kan også brukes for å rydde opp i en utfordrende privatøkonomi, derav navnet: Omstart og opprydding.

Hvor mye kan jeg få i omstartslån?

Mange lurer på hvor mye de kan få i samlet omstartslån. Hvor mye du kan då i omstartslån vil avhende av boligens eller eiendommens verdi og din økonomi.

Send en søknad her og finn ut hvor mye du kan få i omstartslån

Det er gratis og uforpliktende å legge inn en søknad og få et personlig lånetilbud. Du er ikke forpliktet til å takke ja til et eventuelt tilbud som du mottar.

Mer om omstartslån

Dessverre kan man noen ganger havne i en økonomisk knipe som gjør at man trenger hjelp til å rydde opp i økonomien og få en ny start. Det å miste jobben, samlivsbrudd, sykdom, personlige konkurser og andre uforutsette ting kan føre til at den økonomiske situasjonen plutselig endrer seg.  Driver du en bedrift eller et enkeltpersonforetak er det viktig å være klar over at du selv kan bli ansvarlig for leverandør og skattegjeld. Det er ikke uvanlig å havne i økonomisk knipe dersom bedriften går konkurs. Kanskje man har en rekke andre mindre lån som skal nedbetales måned etter måned som man får vansker med å betjene etter ett inntektsfall.

Et omstartslån er en mulighet til å få en ny økonomisk start ved å samle all gammel gjeld, dyre kreditter, inkassogjeld og boliglån inn et nytt refinansieringslån med sikkerhet i bolig eller eiendom.

Se også: Hva er omstartslån?

I et omstartslån inkluderes også huslånet. Det blir da mulig å refinansiere selv om man måtte ha betalingsanmerkninger eller inkassogjeld fra før. Man får normalt lavere rente på et omstartslån sammenlignet med et tradisjonelt refinansieringslån.

Du må kunne stille med sikkerhet i bolig eller eiendom for å søke om omstartslån.

Et omstartslån kan brukes til:

 • Innfri inkassokrav og bli kvitt betalingsanmerkninger.
 • Å rydde opp i privatøkonomien.
 • Lar deg beholde huset slik at du unngår tvangssalg.

På et omstartslån betaler man ofte litt høyere rente i forhold til et vanlig huslån, men det kan være en god mulighet for å rydde opp i økonomien der og da.

Et omstartslån samler i prinsipp både sikret gjeld (boliglån) og usikret gjeld (regninger, kredittkortgjeld, forbrukslån) inn i ett nytt oversiktlig huslån. Slik får du også en mer oversiktlig økonomi. Du får kun ett lån og en långiver å forholde deg til fremfor flere. Dessuten vil du spare penger på antall månedlige gebyrer.

Spar penger på gebyrer

Særlig ved innbetaling av forbrukslån og kredittgjeld er det vanlig med et månedlig gebyr, også kalt innbetalingsgebyr. Et slikt gebyr i seg selv utgjør ikke så mye penger, men dersom du har mange slike lån, kan det hende du betaler flere hundrelapper i gebyrer hver eneste måned, og det utgjør mange tusen kroner i løpet av et år.

Hvem tilbyr omstartslån i Norge?

I Norge finnes det flere aktører som tilbyr omstartslån. Dette er som regel mindre spesialbanker. Rentene blir satt individuelt etter blant annet boligens verdi og kundens økonomiske utsikter. Blant annet vil din kredittscore ligge til grunn for hvilken rente og betingelser du til slutt vil få. Din inntekt, skatteklasse, din alder og ditt flyttemønster er noen av faktorene som påvirker din kredittscore.

Du kan lese mer om kredittscore her

Se også: Hva er en god kredittscore

https://okida.no/2021/03/01/hva-er-en-god-kredittscore/

Man kan også benytte tredjeparter som sammenligner omstartslån fra flere banker. En slik tredjepart kalles også for lånemegler, og man vil gjennom en slik lånemegler få hjelp til å sende søknader og få personlig rådgivning. Til slutt kan du velge det tilbudet som er det beste ut fra din økonomiske situasjon.

Så – hvordan søke om omstartslån? Vi i OKIDA har dyktige rådgivere som kan hjelpe deg med å oppnå de beste betingelsene på omstartslån og andre typer lån. Ta kontakt med oss i dag så hjelper vi deg i gang med søknaden.

Start søknad her

Renten du blir tilbudt på et omstartslån vil variere ut fra din økonomiske situasjon, din kredittscore og sikkerheten du kan stille til lånet og eventuell belåningsgrad.

Dersom du har inntekt (fast, variabel, selvstendig), kan flere spesialbanker i samråd med deg være behjelpelig med å finne løsninger til nytt boliglån eller refinansiere eksisterende boliglån. Også om du har betalingsanmerkning, inkassogjeld o.l.

Flere av bankene som vi samarbeider med aksepterer også flere medlåntakere og  realkausjonister, og de tilbyr lån med sikkerhet i bolig som dekker alle behov.

Refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning

Et omstartslån samler dyr gammel gjeld inn i et nytt lån med sikkerhet i bolig. Et slikt lån har lavere rente enn annen usikret gjeld. Et omstartslån er med andre ord et lån som gir lånetaker en mulighet til å starte på nytt økonomisk med lavere rentekostnader.

Les mer om refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning her

Med lavere månedlige renteutgifter og lånekostnader, frigjøres penger som kan brukes på andre ting, for eksempel på å betale ned gjelden raskere.

Et omstartslån er en måte å få samlet høy kredittgjeld, forfalte regninger og handlekontoer samt forbruksgjeld inn i boliglånet. Det spiller ingen rolle hvor mange inkasso eller betalingsanmerkninger du måtte ha, alle kan samles i det samme omstartslånet.

Et omstartslån gir også muligheten til å samle gjelden inn i egen, søsken/foreldre eller bekjentes bolig.

Ved å sende en søknad via OKIDA blir din søknad behandlet av opptil 8 forskjellige spesialbanker slik at du maksimerer sannsynligheten for å få den laveste renta og de beste betingelsene og slik komme deg ut av en utfordrende økonomisk situasjon.

Når du refinansierer gjeld ved å stille eiendom eller bolig som sikkerhet har du også muligheten til å få et større lånebeløp sammenlignet med et vanlig refinansieringslån.

Hvordan fungerer et omstartlån?

Et omstartslån samler all gammel gjeld slik at de månedlige lånekostnadene blir lavere og den økonomiske situasjonen kan bli litt bedre. Til tross for flere betalingsanmerkninger eller inkasso kan du få disse slettet og starte på nytt med et omstartslån.

Et omstartslån fungerer slik at man blant annet sender inn en kreditorliste til banken man søker omstartslån hos.  Dersom lånet blir godkjent vil banken betale ut hva du skylder til dine kreditorer og erstatte summen med et lån med lavere rente.

Etter at du har sendt inn en søknad om omstartslån vil banken sjekke din betalingsevne og risikoen knyttet til din økonomi.

Hva er renten på et omstartslån?

Et omstartslån til personer med betalingsanmerkninger og løpende inkasso-saker vil ha høyere rente enn et vanlig boliglån. Dette er på grunn av risikoen som banken tar på seg, men et slikt lån vil ofte være en god mulighet for en ny start økonomisk.

Hva renten til slutt vil bli for deg med et refinansieringslån med sikkerhet i bolig, eller omstartslån, vil kunne avhenge av mange faktorer og settes individuelt. Blant annet vil din kredittscore ha stor betydning. Det er mange faktorer som inngår i din kredittscore, blant annet alder, din inntektsutvikling, om du har betalingsanmerkninger, din sivilstatus og flere.

Omstartslån med betalingsanmerkning

Normalt finnes det få eller ingen muligheter til å kunne ta opp nytt lån dersom man har en eller flere betalingsanmerkninger eller registrerte inkassosaker. Med et omstartslån vil man kunne refinansiere annen gjeld inn i ett nytt lån med sikkerhet i bolig.

Et omstartslån samler nemlig gammel gjeld inn i et nytt boliglån, selv om du har gammel inkassogjeld og betalingsanmerkning.

Gode grunner til å refinansiere gammel inkassogjeld.

 • Bedre renter.
 • Ny og mer tilpasset nedbetalingsplan.
 • Kun én regning å forholde seg til.
 • Færre gebyrer

Kravene for å få et omstartslån:

 • Du kan låne maksimalt opptil 85 % av boligens verdi (inkludert evt. fellesgjeld).
 • Om du har mulighet til å stille med tilleggssikkerhet kan banken vurdere om det er mulig å ta pant i denne.
 • Du kan låne maksimalt 5 ganger din inntekt
 • Personen somsøker må være lignet/skattet til Norge i over 3 år
 • Bruttoinntekten må være på minimum 250 000 kroner pr. år
 • Du må ha fylt 25 år

Du kan maksimalt låne 85% av Boligens verdi i et nytt lån. Her må du benytte en verdivurdering eller en takst av huset for å regne ut verdien på boligen.

Noen av kravene dersom du skal søke omstartslån via OKIDA:

 • Du må ha minimum 280 000,- i årsinntekt
 • Total gjeld kan ikke overstige boligens verdi
 • Total gjeld kan ikke overstige 5 ganger husholdningsinntekt

Hvordan søke om omstartslån?

Følgende dokumentasjon kreves når du skal søke om omstartslån:

 • Fullstendig gjeldsoversikt over alle kreditorer med navn, kontonummer og beløp.
 • På din bolig: Verdivurdering eller eTakst fra eiendomsmegler
 • De 3 siste lønnslippene og skattmelding fra deg og en eventuell medsøker. Din skattemelding kan du laste ned via altinn.no

Slik får du e-takst på boligen din:

En E-Takst er en ny bransjestandard for meglers verdivurdering av bolig i Norge. For å få en e-takst må en megler komme på befaring, sette seg inn i boligens standard og dokumentasjon, og innhente opplysninger og prisstatistikk fra området. Du kan lese mer om e-takst her: Hva er e-takst?

En e-takst kan bl.a brukes til:

 • Refinansiering av lån
 • Arveoppgjør
 • Kjøpe seg inn i samboer/ektefelles bolig
 • Oppgjør ved skilsmisse
 • Verdifastsettelse ved kausjonist

5xInntekt er et krav som går igjen i alle boliglån. Inntekten din finner du i skattemeldingen din og er beløpet du tjente brutto, altså før skatt.

Du skal bruke siste skattemelding som grunnlag i søknaden. Dersom du tror at du  vil tjene mer eller mindre fremover, kan du dokumentere dette via lønnslipper.

En gjeldsoversikt er en liste som du lager og sender til banken. Gjeldsoversikten er en oversiktlig liste over hvem som er dine kreditorer (hvem du skylder penger), hvor mye du skylder til hver av kreditorene og kontonummer til kreditor. Det er også lurt å Inkludere også saksnummer/kid nummer slik at banken som eventuelt godkjenner et omstartslån vil kunne utbetale de du skylder penger.

Et omstartslån gir personer som sliter med inkassogjeld og betalingsanmerkninger et godt alternativ for å ta kontroll over sin egen privatøkonomi.

Emner: Hvordan søke om omstartslån? Refinansiering av gjeld. Krav for å få omstartslån. Hvem kan søke omstartslån? Omstartslån med betalingsanmerkninger