Nå haster det å rydde opp i lånene dine

Renta er på vei opp i rasende fart. Torsdag 23.juni 2022 ble renta satt opp med hele 0,5 prosent. Det er det største rentehoppet på 20 år. Også videre framover skal renten opp og det er varslet nye rentehopp allerede i august. 

For deg som har lån er dette dårlige nyheter. Med stigende renter blir lånekostnadene langt høyere, hver eneste måned. 

Du kan gjøre noe med høye renter

Du kan dessverre ikke få rentene til å forsvinne helt, men du kan ta grep for å få lavere rente og lånekostnader, slik at du ikke betaler mer enn du må. Dersom du har lån bør du snarest ta følgende grep:

Samle dine lån til ett lån

Dersom du har flere lån, bør du samle disse til ett lån eller bake de inn i boliglånet. Dette gjelder alle typer forbrukslån, kredittkortgjeld og andre smålån og kreditter. Disse lånene har i utgangspunktet svært høy rente. Ved å samle dine lån eller refinansiere med pant i bolig, kan du få langt lavere rente og færre gebyrer hver eneste måned. Over tid vil dette spare deg vesentlige pengebeløp som du kan bruke til andre ting.

Når det gjelder å samle dine lån, har du to muligheter:

  1. Refinansiere med pant i bolig

Dersom du har er et boliglån som du har betalt ned på, eller at boligen din har steget vesentlig i verdi, kan du refinansiere andre typer lån med pant i boligen din. Det nye lånet, med pant i bolig, vil ha mye bedre betingelser enn de opprinnelige lånene. Slik får du lavere låneutgifter – hver eneste måned. 

Søk om refinansiering med pant i bolig her.

  1. Samle dine lån i et større forbrukslån

Dersom du ikke har muligheten til å refinansiere med sikkerhet i bolig, kan du søke om et større forbrukslån. Selv om et slikt lån vil ha høyere rente enn et sikret lån, kan renten likevel være lavere sammenlignet med lånene du hadde fra før. Du kan også få redusert antall gebyrer. Slik vil dine låneutgifter bli lavere hver måned. 

Søk om et større forbrukslån her

Refinansiere boliglånet

Renter og avdrag på boliglånet utgjør en vesentlig utgift for mange. Har du boliglån, bør du derfor være ekstra nøye på hva banken din foretar seg framover. Dersom banken din hever rentene raskere enn andre banker, eller at renten på boliglånet ditt er høyere sammenlignet med andre banker i markedet, bør du sjekke muligheten for å prute på renten. 

Søk gjerne om å få refinansiert boliglånet i flere banker. Dersom du mottar tilbud på en lånerente som er bedre enn din nåværende bank, og banken din ikke er villig til å matche denne, er det ingenting i veien for å bytte bank. 

Søk om å refinansiere boliglånet her

Skaff deg en buffer

Etter at du har refinansiert dine lån som beskrevet ovenfor, vil du kunne få lavere lånekostnader hver måned. Pengene du sparer, bør du sette av på en bufferkonto. Rentene skal videre opp og andre levekostnader er også stigende. Med ekstra penger på en bufferkonto, vil du stille sterkere for å møte øke kostnader eller dersom noe uforutsett skulle oppstå.

Se også: Betalingsproblemer – hva nå?