Økonomitips for en romsligere økonomisk hverdag

Med høy rente og høye priser på basisvarer som strøm og dagligvarer er det mange som sliter med å få endene til å møtes. De fleste kan imidlertid gjøre noen enkle grep for en romsligere økonomi. Du kan enten redusere dine utgifter eller øke dine inntekter. Her er våre beste økonomitips: 

Redusere dine utgifter

Refinansiering av dyre smålån

Dersom du har dyre lån og kreditter, som for eksempel forbrukslån eller kredittkortgjeld, bør du snarest mulig refinansiere disse lånene. Dette er nemlig dyre lån med høy rente. Dersom du refinansierer og samler disse lånene i ett større og billigere lån, kan du spare gode penger hver måned.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Refinansiering av forbrukslån

Refinansiering av boliglån

Selv om boliglån som regel har vesentlig lavere rente enn forbrukslån og kredittkortlån, kan det være mye å spare på å refinansiere boliglånet. Selv et halvt prosentpoeng bedre rente kan gi en god besparelse, da boliglånet ofte er av en vesentlig størrelse. Følg med hvilken rente du har på boliglånet ditt og sammenlign med andre banker. Dersom en annen bank kan gi deg et bedre tilbud, bør du bytte bank. 

Refinansiering av boliglån

Strøm, forsikring og mobiltelefoni

Også når det gjelder strøm, forsikring og mobiltelefoni kan det være gode penger å spare dersom du følger med prisene. Selv om du slo til på et godt tilbud, kan det være at andre leverandører kan gi deg en bedre pris enn du betaler i dag. Minst et par ganger i året bør du gå igjennom dine avtaler for å se om du kan finne bedre tilbud. 

Andre sparetips

Det finnes mange måter å spare penger på. Dagligvarebutikkene har ofte egne disker med store rabatter på kjølevarer som snart går ut på dato. Slik kan du ofte få kjøpt dagens middag til halv pris. Et annet økonomitips er å ikke kjøp klær, møbler og andre ting på impuls. Kjøp bare det du virkelig trenger. Det kan være lett å la seg friste av gode tilbud, men dersom produktet bare blir liggende eller kun blir brukt noen få ganger, blir det dyrt å kjøpe billig. 

Øke dine inntekter

En annen måte å få en romsligere økonomi på er å øke dine inntekter. 

Selg det du ikke trenger

De fleste har ting liggende på loftet eller i skuffer som sjelden eller aldri blir brukt og du kan tjene litt ekstra på å selge ting du ikke trenger på finn.no eller andre lignende tjenester. Ikke bare kan du tjene litt ekstra, men du blir også kvitt rot som ofte er til frustrasjon. 

Utleie

Har du et soverom til overs kan du leie dette ut på tjenester som for eksempel Airbnb. Ved å leie ut på Airbnb kan du tjene gode penger på utleie per døgn, per uke eller på månedsbasis. Du kan også leie ut hytte på Airbnb eller andre overnattingssteder som husbåter, telt eller campingvogner. 

Småjobber

Har du tid eller kapasitet til overs, kan du ta på deg godt betalte småjobber gjennom tjenester som for eksempel Luado (for håndverkere) eller Upwork (for freelancere). 

Emner: Økonomitips, personlig økonomi